30.11.15

Marraskuun luetut ja liebster-vastauksia

Boris Akunin - Pelagia and the White Bulldog
Saadat Hasan Manto - Kingdom's End
Snorri Sturluson - Norjan kuningassaagat, osa 1
Adnan Mahmutović - How to Fare Well and Stay Fair
Alphonse Daudet - Tarasconin mestariampuja
Theodor Storm - Immensee

Osamu Dazai - Tsugaru: kulkija käy kotona 
Kirsti Ellilä - Pieni kirja Hemmingistä

 Marraskuussa on luettu kirjoja. FB:ssä on ollut kuukauden ajan käynnissä lukuhaaste jossa luetaan joka päivä vähintään 30 sivua kirjaa, kaunokirjallisuutta tai ei-työ-tietokirjallisuutta. Haaste suorittuu joskin useampana päivänä meni aika rajoille (siinä ennen keskiyötä vedettiin viimeisiä sivuja...)

Tuossa listassa mainittujen kirjojen lisäksi luin parikin runokokoelmaa joista kummastakaan ei saanut oikein mitään irti, toisesta kuitenkin bloggasin nimeä mainitsematta (ja mahdollinen yleinen runojumitus on kyllä taas selättymässä).
Kirjojen luokittelu tieto- ja kaunokirjallisuuden välillä ei myöskään ollut ihan yksioikoista kun luin kolme kirjaa elämäkertahaasteeseen (yhtä aloittaessani en tosin vielä arvannut sen siihen kuuluvan): Ellilän kirja pysyy vielä selkeästi tietopuolella mutta Dazai ja Snorri molemmat liikkuvat rajoilla, yhdistäen tosihavainnointia ja fiktiota...vaikka Dazai itse kieltää täyden luotettavuutensa laitoin hänet kuitenkin tietopuolelle ja Snorrin taas kaunoon, lähinnä koska käytti niin paljon runomateriaalia (dokumentoivaa mutta kuitenkin).



mies nainen muu
englanti 69 62 1 132
suomi 42 35
77
japani 26 7
33
ranska 23 8 2 33
italia 25

25
ruotsi 16 6
22
saksa 18 1
19
venäjä 11 1
12
tsekki 10

10
norja 9

9
espanja 6
1 7
tanska 4

4
unkari 3
1 4
puola 2 2
4
islanti 1
2 3
serbo-kroatia 2

2
viro 3

3
muu

3 3
arabia 1
1 2
portugali 1 1
2
hollanti 1

1
kiina 1

1
slovakia 1

1
iiri

1 1
turkki 1

1
latina
1
1
slovenia

1 1
kreikka 1

1
albania 1

1
urdu 1

1

279 124 13 416
--------------------------
FB-sivulla on myös ajoittain ajateltu.

"En ole mitenkään Smiths-fani mutta on nää silti symppiksiä.http://www.huffingtonpost.com/…/this-charming-charlie_n_376… "

"Turun Sanomien haku bloggaajia sisällöntuottajiksi näkyvyyspalkalla on herättänyt ymmärrettävästi närkästystä (ja tämähän ei ole ensimmäinen lehti joka moista harrastaa) https://harto.wordpress.com/…/surullinen-esimerkki-ryhdy-b…/
Myönnän kuitenkin että heräsi pienimuotoinen houkutus hypätä jonkun isomman mediatoimijan siivelle (ei ehkä ihan ilmaiseksi mutta jos lehden vuosikerran ja muuta pientä etuutta tännepäin viskovat) näkyvyyden vuoksi ja keskittyä kirjoittamaan kaikenlaisesta kummallisesta joita yksikään oikea kulttuurisivu ei käsittelisi, esimerkiksi ephemera-kirjallisuudesta (mm. http://hdcanis.blogspot.fi/…/winston-churchill-quotations-l…)
Okei, saattaisi ehkä silti jäädä tekemättä mutta tarjouksia otetaan vastaan (ja harkitaan mielialan ja tarjottujen etuuksien perusteella)"

"
Tänään on kansallinen pelipäivä. En voi pitää itseäni nykyään kovin aktiivisena pelaajana, kaikenlaiset muut harrastukset kuten lukeminen kilpailevat ajasta liian tehokkaasti, mutta kyllähän sitä jonkin verran (alustana PC:llä oleva Steam) ja aiemmin enemmän, ja aihe kyllä kiinnostaa (muutama kirjoitus aiheesta on päätynyt blogiinkin asti).

"Maailma on taas aavistuksen pimeämpi: Setsuko Hara RIP http://www.theguardian.com/film/2015/nov/25/setsuko-hara "

------------------------------------------

Ja kaikkea muuta -Minna muisti blogiani Liebster awardilla ja siihen liittyvillä kysymyksillä.
En nyt laita tätä eteenpäin, moni sen ansaitsisi ja monella on tämä ollutkin jo, mutta vastataan:

1. Mistä kirjoittaisit, jos et kirjoittaisi kirjoista tai mistä muusta jo kirjoitat? 
- Jonkin verran kirjoitan jo sarjakuvista (lasken nämä yhä erilleen) ja tietokonepelit ja elokuvat ovat olleet myös käsittelyssä. Jos ei olisi kirjablogia niin saattaisin ehkä pitää elokuvablogia. 

2. Minkä kirjan luit viimeksi? 
- Loppuun tuon aiemmin blogatun Stormin Immenseen. Kesken on pari kirjaa.

3. Milloin ja millä kuuntelet äänikirjoja? (tai kuunteletko niitä?) 
- En kuuntele...tai olenkohan joskus lapsena kuunnellut jonkun kasettikirjan.
Yleensä sellaisissa tilanteissa joissa voisi kuunnella äänikirjoja kuuntelen mieluummin musiikkia (jossa olen muuten myös tosi huono kuuntelemaan sanoja, eli saattaisi kirjojenkin kanssa olla kovia ongelmia. 

4. Millaista kirjaa et koskaan lukisi?
- Genreittäin tai aihepiireittäin ei ihan helposti kai sellaista löytyisi, jos löytyisi niin sehän pitäisi toki testata :) Mutta testaamisinto putoaa kyllä nopeasti kun sivumäärä kasvaa. Sanotaan vaikka että yli 400-sivuinen omaelämäkerta joka keskittyy täysin kirjoittajan oman erinomaisuuden korostamiseen.

5. Kerro yksi jouluun tai joululomalle sopiva kirja? 
- Traditiokirjoja ei minulla ole, mutta sanotaan nyt vaikka Luukkaan evankeliumi. 

6. Kuka luki sinulle viimeksi ääneen? 
- Ööh. Eilen oli ilmastomarssilla jotain puheita joissa saatettiin lukea myös jotain tekstejä paperista. Lauantaina messussa oli muutamakin lukija, joista viimeksi jotain luki isä Tri. 
Nuo tosin olivat enemmän "luetaan yleisölle"-juttuja, henkilökohtaisella "minä luen nyt sinulle"-tapaamisia ei tule lähiajoilta mieleen...

7. Onko jokin elokuva parempi kuin kirja, johon se pohjautuu? Mikä? 
- Onhan niitä muutamakin. Mm. Maija Poppanen, Rosemaryn painajainen ja Jacksonin Taru Sormusten herrasta -leffat olivat minusta parempia elokuvina kuin kirjoina.

8. Kenen kirjoihin liittyvän henkilön haluaisit kutsua päivälliselle ja mitä hänelle tarjoaisit?
- Ensimmäisenä välähti mielessä pari "ei ainakaan tuota"-nimeä, heidän perässään Loviisa Niskavuori. Menusta en osaa sanoa, arvostaa toki hyvää suomalaista perusruokaa mutta olisiko se sitten hyvä syy tarjota jotain kivaa etnistä...?

9. Kotimaista vai käännöstä? 
- Käännöskirjojahan minä pääasiassa luen. Tai joskus alkukielelläkin.

10.  Millä sinusta saisi teinipojat lukemaan? (Hahaa... ideoita kaivataan!)
- Ideointia on tullut harrastettua, ja pidän yhä tietokirjoja kiinnostavista aiheista ehkä parhaimpina koukkuina.

11. Mitä näit viimeksi teatterissa tai elokuvissa? 
- Taas vaikea, kun en juuri teatterissa käy ja elokuvat tapaan katsoa kotona. Taitaa mennä pääasiallisen repertuaarin ulkopuolelle, Kansallisteatterin tiloissa järjestettyyn Prosak-klubiin jossa oli puhujina Antti Salminen ja Leena Krohn reilu vuosi sitten. 

2 kommenttia:

Mai Laakso kirjoitti...

Kivoja vastauksia :)
Olen samaa mieltä, että pojat pitävät tietoteoksista. Tällä hetkellä luokan suosituin kirja poikien keskuudessa on ollut Titanic, joka sisältää kuvia ja asiatietoa. Varsinkin ruumiiden määrä on kiinnostanut. Seinällä on useita yhteistyössä syntyneitä Titanic-piirroksia, jotka ovat syntyneet ilman opettajan ohjausta. Kaikki on ollut poikien omasta kiinnostuksesta kiinni.

hdcanis kirjoitti...

Havaittu on että tietynasteinen makaaberius on kiinnostavaa. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, sanoi Paasikivi.
Parasta ohjausta tässä tapaa tosiaan olla että pojilla on kiinnostuksenkohteita (jos ei ole niin sitten niitä pitää luoda) ja sitten jotenkin epämääräisen prosessin kautta saavat tietoonsa että tähän liittyy myös jotain kirjoja joissa voisi olla kiinnostavia juttuja...